Onderzoeksjournalistiek
De wereld populariseert. Fakenieuws regeert. De nuance raakt steeds verder uit zicht. Simplistische oplossingen worden gepresenteerd als de enige mogelijke uitweg. En de burger? Hij wordt steeds bozer. Veel mensen denken dat het einde van de representatieve democratie in zicht is. Alles moet anders. Misschien wel, misschien ook niet. De initiatiefnemers van Debatcentrum De Grens zijn ervan overtuigd dat je met goede, integere onderzoeksjournalistiek ook de plaatselijke politici scherp moet controleren. Niet vanuit de gedachte dat het allemaal zwendelaars zijn en zakkenvullers, maar omdat zij in dienst van ons – de burgers – hun werk doen.
Het spreekt voor zich dat politici en bestuurders niet altijd kunnen doen wat individuele burgers leuk vinden. De één stemt immers SP, de ander VVD, een derde GroenLinks en een vierde een lokale partij. De ene keer valt het kwartje wat meer de ene kant op, de andere keer de andere. Dat zijn politieke keuzes. Maar het is de taak van de onderzoeksjournalistiek om te controleren of die keuzes worden gedaan op basis van integere argumenten en met verstand van zaken. En is de besluitvorming voldoende transparant? Dat is waar de journalistieke poot van Debatcentrum De Grens voor staat.
Code van Bordeaux
Ook op dit vlak doen we niet alles alleen, maar in samenwerking met u als geïnteresseerde en betrokken burger. Heeft u zelf een idee voor een onderzoek naar een bepaald onderwerp en wilt u daarmee aan de slag? Dan kunnen we u in ieder geval advies en ondersteuning bieden(bedenk wel dat wij vooralsnog met een klein team werken). Verder dient u te weten dat wij altijd werken volgens de journalistieke normen van de Code van Bordeaux. Dat houdt onder andere in dat wij altijd hoor en wederhoor toepassen en dat de feiten nadrukkelijk en nauwkeurig worden gecheckt.