Zoek en gij zult niet vinden

Zoek en gij zult niet vinden

Zoek en gij zult niet vindenHet eerste wat iemand met een burn-out moet loslaten – wat mij betreft – is de gedachte dat hij of zij ziek is. Zie het als een signaal, een keerpunt, een nieuw begin, een psychologische staat van zijn, maar in ieder geval niet als een ziekte. Met enig gevoel voor ironie zou je zelfs kunnen stellen dat je ziek was tot het moment van je burn-out. Toen je nog 60 tot 80 uur in de week werkte, je daarnaast nog het hockeyteam van je dochter coachte, het secretariaat van het zangkoor tot in de puntjes regelde en er ook nog eens twenty-four-seven naar streefde een perfecte echtgenote c.q. echtgenoot te zijn. Die burn-out is het begin van het genezingsproces.

Een burn-out overkomt je ook niet door een gebrek aan ruggengraat of slappe knieën. Integendeel, een burn-out is met name voor behouden aan de sterke schouders. De doordouwers, de mensen die nooit klagen en die altijd het voortouw nemen.

 

Mission accomplished …

En juist die eigenschappen vormen de eerste uitdaging waar je voor komt te staan bij een burn-out. Juist omdat je zo’n energieke probleemoplosser bent, die zich uit alle situaties redt. Gaat er iets kapot? Dan weet jij altijd waar je tegen de beste prijs het beste materiaal kunt krijgen en wie je moet inschakelen om het probleem zo voortvarend mogelijk te verhelpen. Mission accomplished, next problem.

 

Houston, we’ve got a problem!

Niet zo verwonderlijk dus dat je op dit gedrag teruggrijpt wanneer je het gevoel hebt dat je leven van de rails loopt. Je gaat resoluut op zoek naar een oplossing waarmee je dat misselijkmakende gevoel van onmacht wilt aanpakken. Ik schets een willekeurig verloop: ‘Ik ben oververmoeid. Ik moet gewoon twee dagen rust nemen, lekker slapen. Daarna kan ik er weer tegenaan.’ Helaas wil de slaap niet komen: ‘Wat nu? Slaappillen. Misschien voor de korte termijn. Maar wellicht ook een consult bij een therapeut. Drie, vier sessies. Gewoon om een begin te maken. Ik heb wellicht wat meer tijd nodig dan twee dagen, maar binnen twee weken wil ik in ieder geval weer up and running zijn.’

 

Zoekt en gij zult niet vinden

Helaas werkt het zo inderdaad in de reële wereld, maar niet in je hoofd. Een burn-out is geen lekkende kraan je je met een aantal doelgerichte handelingen repareert. In de geest gaat het om ongrijpbare gedachtes en gevoelens. Gewoontes vooral ook, die je niet zomaar uitschakelt. Sterker nog: het is juist díe instelling en dát gedrag die jou naar die burn-out hebben geleid. Wie in dit verband bewust en met oogkleppen op naar een oplossing zoek, zal deze zeker niet vinden!

 

Een geldig excuus

Een burn-out is geen drempel waar je even overheen moet om de rest van je leven te kunnen leiden. Het is juist een uitgelezen kans om alles compleet anders te doen. De wensen die je altijd naar achteren hebt geschoven, voorop stellen. De wereld op een totaal andere manier bekijken dan je altijd hebt gedaan. Een avontuurlijke en exotische reis maken zonder een dure ticket te hoeven kopen. En als iemand tegen je zegt dat je je zo vreemd gedraagt de laatste tijd, heb je alle recht om te zeggen: ‘dat klopt. Ik heb een burn-out.’ 

Lees ook: Het gevaar van ´niet lullen maar poetsen´

Vragenlijst Burn-out Voorkomen – Partnervragenlijst Burn-out voorkomen