Debatcentrum De Grens

Zondag 1 september: start nieuwe seizoen Debatcentrum De Grens

Zondag 1 september: start nieuwe seizoen Debatcentrum De Grens
Zondag 1 september: start nieuwe seizoen Debatcentrum De Grens

Zondag 1 september: start nieuwe seizoen Debatcentrum De GrensZondag 1 september start Debatcentrum De Grens met een nieuwe serie debatten, gesprekken, lezingen en columns. Plaats van handeling is De Pul, Kapelstraat 13 in Uden. De zaal gaat open om 13.00 uur en het programma start om 13.30 uur. Speciale gast is Avans Hogeschool bestuurder Paul Rüpp, die naar aanleiding  van zijn 4 mei lezing zijn licht nogmaals laat schijnen op het begrip ‘vrijheid’. Ook schuift hij aan bij de discussie over de route naar de nieuwe fusiegemeente die al dan niet de naam Maashorst gaat krijgen.

LHBT in de regio

Maar het spits wordt afgebeten door Simon van Ieperen die na zijn coming-out als homo een gedurfde presentatie geeft aan 350 leerlingen van de bovenbouw van zijn middelbare school. Over wat pestgedrag aanricht bij met name lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders (kortweg LHBT’ers). Vervolgens staat hij met Stichting Compass aan de wieg van Club Abstract. Doel: Jongeren met een andere geaardheid dan heteroseksueel bij elkaar te brengen in een veilige omgeving.
Op 10 januari van dit jaar dient Monique Kappé-Borrèl van GroenLinks de schriftelijke vraag in bij de gemeente om zo snel mogelijk de regenboogvlag te hijsen bij het gemeentehuis. Dit naar aanleiding van de door veel christenen ondertekende Nashvilleverklaring. Hierin staat onder ander dat christenen homoseksualiteit moeten afwijzen. Met dit initiatief wil GroenLinks het signaal afgeven meer aandacht te willen voor diversiteit en inclusiviteit in de gemeente Uden.
Mede als gevolg van dit initiatief wordt Van Ieperen door de gemeente gevraagd om tijdens de Udense kermis op Pink Friday samen met de First Lady van dat festijn Liz Richards de regenboogvlag te hijsen. Een gesprek over lHBT in de regio.

 

Twee columns

Na dit verhaal neemt Loek Borrèl plaats op ‘de zeepkist’ om voor zijn column. Borrèl heeft als politicoloog een aantal publicaties over Afrika op zijn naam staan, waaronder zijn doctoraalscriptie ‘Afrika bezuiden de Sahara na de dekolonisatie: natievorming in Nigeria en Zaïre’. zij column zal gaan – hoe kan het ook anders – over Afrika.

 

Maashorst, de stand van zaken

Na de pauze eerst een kort gesprek met Paul Rüpp als inleiding op zijn column over vrijheid. Zoals gezegd schuift Rüpp ook aan bij het laatste gesprek.
Het belangrijkste onderwerp tijdens de eerste debatmiddag op 4 november van het vorige jaar was de samenvoeging van de gemeentes Landerd en Uden tot Maashorst. Inmiddels zijn we een driekwart jaar en een aantal ontwikkelingen verder. De nieuwe gemeente lijkt definitief zijn vorm te krijgen. Toch zijn er nog steeds zowel grote voor- als tegenstanders van het plan te vinden. Daarom heeft Debatcentrum De Grens Stan Willems (Jong Uden), Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit) en Mathieu van den Bosch (D66 Bernheze) uitgenodigd om met elkaar het gesprek aan te gaan. Stan Willems heeft zich helaas ziek gemeld.

 

Agenda zondag 1 september
  • 13.00 uur – zaal open
  • 13.30 uur – start programma
  • 13.35 uur – in gesprek met Simon van Ieperen (Club Abstract) en Monique Kappé-Borrèl (GroenLinks) over lHBT in de regio
  • 14.10 uur – column over Afrika door Loek Borrèl
  • 14.30 uur – pauze
  • 15.45 uur – column ‘Vrijheid’ door Paul Rüpp + plus kort gesprek
  • 15.05 uur – De stand van zaken rond de Maashorstgemeente
  • 15.50 uur – Afsluiting

De locatie is De Pul in Uden en de entree is gratis.
Lees hier het interview met Jeroen van den Heuvel en hier het interview met Paul Rüpp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En krijg het boek ‘Zoete inval. Als in Uden de pot kookt, bloeit de vriendschap’ cadeau!

Opinie