Debatcentrum De Grens

Debat samengaan Landerd en Uden

‘Fusie Uden en Landerd kan veel inwoners weinig schelen’

‘Synergie moet vooral komen uit interne gemeentelijke daadkracht’

Ude, 12 november 2018 – Zondag 4 november 2018 vond in De Pul te Uden een dubbele première plaats: Het was niet alleen het eerste debat georganiseerd door Debatcentrum De Grens, het was tevens het eerste publieke debat in Uden over ‘de gemeentelijke samenvoeging van Landerd en Uden’.

Door Loek Borrél

In drie sessies van ongeveer een half uur werden een vijftal politici uit Uden, Landerd en Meierijstad aan de tand gevoeld over het nut van en het sentiment over een gemeentelijke samenvoeging.

 

Stan Willems (Jong Uden)

Stan Willems (Jong Uden) toonde zich een warm voorstander van de komende samenvoeging van Uden en Landerd. Hij kon zich dan ook volledig vinden in de gevolgde strategie van het Udens College, waarbij eerst de basis voor samenvoeging van beide gemeenten werd vastgelegd in een principebesluit. en d Om daarna de met de burgers van beide gemeenten met elkaar om de tafel te gaan zitten.

 

Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit! – Landerd)

Ook Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit! – Landerd) kon zich goed vinden in dit scenario. In Landerd zijn al in een vroeg stadium de burgers erbij betrokken door middel van een referendum. en Na tekening van het principebesluit op 8 november kunnen daadwerkelijke stappen worden ondernomen om de bevolkingen van beide gemeenten aan elkaar te laten wennen.

 

Marianne van Bergen (SP – Uden)

Marianne van Bergen (SP – Uden) vond de samenvoeging voorbarig. Er is nog niets concreets afgesproken tussen de gemeenten en alles wordt van bovenaf geregisseerd. Waar is de stem van de burger en wat zijn de consequenties van de samenvoeging? Wat betekent dit voor de portemonnee van de burger? En heeft de burger wel inspraak nadat het principebesluit is ondertekend?

 

Nol de Jong (DS97 – Landerd)

Ook Nol de Jong (DS97 – Landerd) is niet enthousiast over de voorgenomen samenvoeging. Het raadslid uit de kern Schaijk weet dat een meerderheid van de Schaijkse burgers niets zien in een samenvoeging met Uden. De band met Oss is sterker. Ook vraagt hij zich af of de inwoners van Reek wel zo graag mee willen gaan in een fusie met Uden. Hij pleit voor een referendum over de vraag waar de drie afzonderlijke kernen mee willen fuseren.

 

Mari van der Aalsvoort (Team Meierijstad)

Het was vooral de bijdrage van Mari van der Aalsvoort (Team Meierijstad) die als voorbeeld mocht dienen voor de samenvoeging Uden-Landerd. De gemeenten Veghel, Schijndel en St. Oedenrode die sinds 1 januari 2017 de gemeente Meierijstad vormend, hebben al snel de knop omgezet en werken in harmonie samen om een sterke gemeente te worden. De mensen burgers zijn volgens hem niet zozeer bezig in welke gemeente ze wonen, maar met de zaken die hen direct raken. Denk aan subsidies, ozb, voorzieningenniveau, belastingen, enzovoort, enzovoort. Dáár gaat het met de bevolking van de nieuw te vormen gemeente om. Hij is trots op wat er in ruim 18 maanden is bereikt en blijft open staan om in de toekomst verder te kijken. Zeker ook naar een mogelijke samenvoeging met andere gemeenten.

 

Vragen en opmerkingen uit de zaal

Uit de zaal komen vragen en opmerkingen die veelal een positief beeld geven van een mogelijke samenvoeging van de beide gemeenten. Dat de nieuwe gemeente nog steeds vrij bescheiden is qua omvang en slagkracht in vergelijking met grotere gemeenten als Eindhoven, Den Bosch, Oss en Meierijstad en het Dat de synergie van het voorgenomen samengaan vooral uit een interne gemeentelijke daadkracht moet komen maakt voor een groot deel van de aanwezigen niet uit: het aanstaande huwelijk van Uden en Landerd is er een om naar uit te kijken.

 

Een geslaagde eerste editie

De jonge honden Kay den Teuling en Timon Smits wisten de levendige discussie uitstekend te leiden, terwijl Rob Vrolijk in zijn column de Udense hooghartigheid op de korrel nam. Met de muzikale klanken van het jonge gezelschap Bandana werd een geslaagde debatmiddag in De Pul afgesloten. Voor 13 januari staat een tweede debat op het programma en die zal gaan over de vestiging van een nieuwe (fast)foodcourt in de nabijheid van een eveneens betrekkelijk nieuw ziekenhuis. In een gemeente die zich sinds enkele jaren ook inspant om jongeren op gezond gewicht te houden (JOGG).

 

Geïnformeerd blijven?

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Geef u dan op via debatcentrumdegrens@detoestand.nl.

Lees ook debatverslag Brabants Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En krijg het boek ‘Zoete inval. Als in Uden de pot kookt, bloeit de vriendschap’ cadeau!

Opinie