Debatcentrum De Grens

Voorbij de verkiezingen voor het Europees Parlement

Voorbij de verkiezingen voor het Europees Parlement

Voorbij de verkiezingen voor het Europees Parlement – Het eerste seizoen van Debatcentrum De Grens zit er op. Enkele ‘schoonheidsfoutjes’ daargelaten denken we te mogen spreken van een geslaagde start. Van die ‘foutjes’ gaan we leren om het volgend jaar nog weer beter te doen. ‘Op je hoogtepunt beginnen’ is ook treurig. Het kan altijd beter en dat zijn we dan ook vast van plan!

De Grens is een debatcentrum van en voor de regio. Europa is niet de regio, maar wel van grote invloed. Ook in de regio ontkomen we niet aan de EU. Tot halverwege de jaren ’90 beschouwde de bevolking van de lidstaten de EU als vanzelfsprekend, maar sindsdien is de weerstand gegroeid en gegroeid. Je kunt je afvragen waarom. Uiteindelijk heeft de unie vijfenzeventig jaar vrede gebracht en ook de welvaart is mede te danken aan dit samenwerkingsverbond van landen.

 

Gemeente Maashorst?

Terugblikkend op het eerste seizoen nog het volgende. We zijn op 4 november van start gegaan met een debat over het samengaan van Uden met Landerd, dat toen nog in de kinderschoenen stond. Inmiddels is het de realiteit – wie beweert dat de politiek stroperig en traag is? – en ook het eerste schandaal is een feit. Mag de nieuwe gemeente zich ‘Maashorst‘ gaan noemen. Bestuurders en politici roepen natuurlijk volop dat wij als ‘bevolking’ of als ‘burgers’ mogen gaan meebeslissen over de inrichting van de nieuwe gemeente, maar vooralsnog lijkt dat niet veel verder te gaan dan wat semi-positieve berichtgeving, onder andere uitgevent via het twitteraccount @opwegMaashorst.

 

De gezonde Foodcourt

De komst van het Foodcourt bij en van de toegangswegen naar Uden was voor ons aanleiding voor de vraag hoe ‘gezond’ het beleid van de gemeente Uden is. Het grappige is dat veel Udense burgers het idee hadden dat wij de komst van die vreetschuur wilde tegengaan. Met veel kinderlijk verongelijkte reacties op sociale media – met name Facebook – tot gevolg. De Udense burgers vochten als leeuwen voor hun ‘democratisch’ recht om zich vol te proppen met ongezonde vettigheid als zij dat wilden. Maar dat was het punt dus helemaal niet, zoals u hier leest in het verslag van die bijeenkomst.

 

Provinciale Verkiezingen

In de aanloop naar de woensdagavond bijeenkomst met betrekking tot de verkiezingen voor de Provinciale Staten ontdekten we dat Form voor Democratie bij geen enkele gelegenheid de moeite nam om hun standpunt te komen verdedigen. Hun standaard reactie luidt: ‘Om ons moverende redenen kunnen wij uw bijeenkomst niet bijwonen.’ Ondanks hun afhaken en zonder dat helemaal duidelijk was (en is) wat ze precies met de provincie willen, werden ze landelijk wel de grootste partij. Het verslag van die avond.

 

Prettige vakantie!

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van de eerste reeks bijeenkomsten. Voor volgend jaar willen we de frequentie van de bijeenkomsten omhoog brengen en op voorhand een programma presenteren. Daar gaan we de komende tijd met het hele redactieteam keihard aan werken. Voor nu wensen we u alvast een prettige vakantie. Tot mails in augustus en tot ziens in september.

Lees ook: We staan met z’n allen voor twee ingrijpende keuzes op 20 maart 2019!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En krijg het boek ‘Zoete inval. Als in Uden de pot kookt, bloeit de vriendschap’ cadeau!

Opinie