Selecteer een pagina
Debatcentrum De Grens

Tests onthullen de voordelen van biologisch eten

Tests onthullen de voordelen van biologisch eten

Foto: PxHere

Tests onthullen de voordelen van biologisch eten

Let op: onderstaande bevindingen komen uit een online, Canadees Magazine. Het onderzoek werd uitgevoerd door een internationaal Scientific Platform, bij vier gezinnen in de Verenigde Staten. De (wettelijke) situatie kan daarom verschillen met die in Nederland en biedt een momentopname van hoe pesticiden in ons voedsel zich in ons lichaam ophopen.

 

De test: conventioneel versus biologisch dieet!

Gedurende een periode van twaalf dagen testten onderzoekers van Friends of the Earth in samenwerking met de Universiteit van Californië in Berkeley, de urine van vier verschillende Amerikaanse families. Tijdens de eerste zes dagen van het onderzoek aten de gezinnen hun typische conventionele, niet-biologische voedingsmiddelen. De daarop volgende zes dagen aten de families een dieet van volledig biologisch voedsel.

 

Na zes dagen regulier voedsel

Na de eerste zes dagen op het conventionele dieet bleek uit dagelijkse urinetests dat alle gezinnen detecteerbare hoeveelheden landbouwpesticiden in hun lichaam hadden. Deze gifstoffen omvatten organofosfaten, neonicotinoïden, pyrethroïden en 2,4-D-herbiciden: insecticiden en onkruidverdelgers die op een breed scala aan voedselgewassen worden gebruikt.

 

Zes dagen volledig biologisch

Aan het einde van de zes dagen waarin de gezinnen volledig biologisch aten, daalden de pesticideniveaus in de urinemonsters van de testfamilies met gemiddeld 60,5 procent. De resultaten verrasten de onderzoekers en maakten de families bijzonder blij.

 

De specifieke resultaten:

 

Organofosfaten

Organofosfaten zijn insecticiden die vaak worden gebruikt op bessen, fruit en groenten. Twee organofosfaten die in voedsel voorkomen – te weten malathion en chloorpyrifos – zijn zenuwgifstoffen. Beide worden beschouwd als ernstige risicofactoren voor kanker, nierfalen, longschade en abnormale hersenontwikkeling.

Na zes dagen biologisch eten lieten urinetests een daling van 95% zien in het niveau van malathion in het lichaam en een daling van 60% in chloorpyrifos.

 

Neonicotinoïden

Neonicotinoïden – ook wel bekend als neonics – zijn de meest gebruikte insecticiden ter wereld. Vanaf 2013 wordt ongeveer 95% van de maïs, canola, sorghum en suikerbieten, en de helft van alle sojabonen in de VS behandeld met neonicotinoïden. Neonicotinoïden worden veel gebruikt op conventionele groenten en fruit, waaronder appels, kersen, perziken, bessen, sinaasappels, bladgroenten, tomaten, aardappelen, granen, rijst, noten en wijndruiven. Europa heeft onlangs neonicotinoïden verboden als oorzaak van de massale uitsterving van bijen en andere bestuivers.
Tijdens de eerste helft van het onderzoek vonden onderzoekers Clothianidin – een neonicotinoïde – in de urine van de testfamilies terwijl ze conventioneel voedsel aten. Deze chemische stof is in verband gebracht met verschillende aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Het kan de genexpressie die verband houdt met borstkanker bij vrouwen verhogen.
[Note: Het gebruik van neonicotinoïden is in Europa sinds 2018 verboden.]

Na zes dagen volledig biologisch voedsel te hebben gegeten, daalden de niveaus van het veelgebruikte pesticide Clothianidin in de testfamilies met 83%.

 

Pyrethroïden

Pyrethroïden zijn insecticiden die in de Verenigde Staten en Canada op een breed scala aan gewassen worden gebruikt. De laatste jaren worden pyrethroïden gebruikt als vervanging voor organofosfaten. In Quebec melden wetenschappers bijvoorbeeld dat pyrethroïden worden toegepast op groenten en fruit als suikermaïs, aardappelen, wortelen, sla, uien, kool, appels, aardbeien en andere bessen.
Deze pesticideverbindingen zijn zeer giftig voor nuttige insecten en vissen. Er zijn aanwijzingen dat ze verband houden met neurologische veranderingen die lijken op ADHD bij mensen.

Na zes dagen biologisch voedsel te hebben gegeten, daalde het pyrethroïdegehalte in de urine van de testfamilies met 50%.

 

2,4-D-herbicide

2,4-D is een herbicide dat is ontwikkeld om breedbladige onkruiden te doden. Het wordt veel gebruikt in de landbouw op maïs-, sojabonen-, suikerriet- en tarwegewassen. 2,4-D is een van de ingrediënten in Agent Orange, het beruchte pesticide dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt om de oerwouden te ontbladeren. Het wordt algemeen beschouwd als een mogelijke kankerverwekkende stof.

Na zes dagen op een volledig biologisch dieet daalde het 2,4-D-gehalte in de urine van de testfamilies met 37%.

 

Biologisch eten om uw pesticidenbelasting te verminderen

Over het geheel genomen toonde het onderzoek aan dat het eten van biologisch voedsel in slechts een week tijd de blootstelling aan pesticiden snel en dramatisch verminderde. De resultaten impliceren dat de meeste mensen in Noord-Amerika, die een conventioneel dieet volgen, via hun voedsel voortdurend worden blootgesteld aan een laag gehalte aan giftige pesticiden. Uit een toenemend aantal wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische besmetting met pesticiden op een laag niveau een factor is bij veel ziekten bij de mens.

Bron: BC Farms & Foods
Onderzoek: Modelling the significance of health values, beliefs and norms on the intention to consume and the consumption of organic food

In Nederland heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in samenwerking met het IRAS (Institute of Risk Assessment Sciences, Universiteit Utrecht) eenzelfde soort onderzoek gedaan naar mensen die dicht bij een fruitboomgaard wonen én bij mensen die op grotere afstand daarvan wonen. Lees hier de resultaten!

Lees ook: Debat: ‘Foodcourt versus Bernhoven’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En krijg het boek ‘Zoete inval. Als in Uden de pot kookt, bloeit de vriendschap’ cadeau!

Opinie